Religion

Tidligere sokneprest på Østlandet erkjenner overgrep mot barn

OVERGREP: Den tidligere soknepresten er blant annet tiltalt for overgrep mot barn under 14 år.

Mannen, som er tiltalt for en rekke forhold, skal møte i retten den 30. mai, tiltalt for en rekke brudd på straffeloven. Han har frem til nå vært siktet for flere forhold, men saken er nå ferdig etterforsket. Mannen skal blant annet ha utført handling mot et barn under 14 år, som sidestilles med voldtekt, uten at det har vært fysisk kontakt mellom dem.

Han står tiltalt for å ha begått overgrep mot fem barn og ungdommer av begge kjønn. Den yngste av de fornærmede var rundt ti år da overgrepene skal ha funnet sted, ifølge tiltalen.

Flere av de fornærmede skal ha blitt tilbudt gavekort og penger som betaling.

Skal ha erkjent de faktiske forhold

Den tidligere presten står også tiltalt for å ha vært i besittelse av minst 90 bilder og 1807 videoer som viser seksuelle overgrep mot barn og seksualiserte fremstillinger av barn.

Mannen skal ha erkjent de faktiske forhold, ifølge politiadvokat Martin Gautestad Jakobsen.

Den tidligere presten sitter i dag varetekstfengslet, noe han har vært siden han ble pågrepet i august 2022.

– Ikke noen av forholdene er relatert til mannens yrkesutøvelse, har politiadvokaten opplyst.

Ble fratatt presterettighetene

I november 2022 ble mannen ble fratatt retten til å være prest i Den norske kirke, da han allerede da hadde erkjent deler av det han var siktet for.

Biskopen i det aktuelle bispedømmet har ikke tilgang til den fullstendige tiltalen som ble offentliggjort i dag, men uttaler seg generelt ut fra det biskopen vet om saken fra tidligere.

– Jeg er dypt rystet over det som har skjedd. Det er en veldig alvorlig sak, og det er viktig si at vedkommende er avskjediget, sier biskopen.

– Hvordan ivaretar dere menigheten som den tiltalte har vært sokneprest i?

– Vi har kontinuerlig dialog med de lokale kirkelederne, både de valgte og de ansatte, og jobber sammen for å ivareta lokalsamfunn og menighet.

Stor medfølelse for ofrene

– Kjenner dere et ansvar for ofrene i saken?

– Vi er ikke kjent med deres identitet. Min viktigste oppgave som biskop har vært å agere på en god og rett måte når tiltalen ble kjent. En prest er en offentlig tillitsperson, og det er knyttet høye krav til moral og etikk til denne rollen. Derfor har han mistet sin stilling og rett til å være prest.

Biskopen understreker at de har stor medfølelse for ofrene i denne saken.

– Ingen mennesker skal oppleve at andre krenker grensene deres. Det er ekstra alvorlig når det er barn som opplever dette.

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen er nyhetsleder i Vårt Land.

Marit Neset

Marit Neset

Marit Neset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land, og har jobbet i avisen siden 2021. Hun har to bachelorgrader, i journalistikk og interkulturell forståelse. Hun jobber mye med langstoff, menneskemøter og nyhetssaker fra Den norske kirke.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion