Religion

Nok et kirkesamfunn slutter seg til felleskristen kjønns-erklæring

KJØNN: Frikirken stod ikke på listen til den omdiskuterte erklæringen om kjønn og seksualitet som 36 kristne organisasjoner og trossamfunn har sluttet seg til. Nå har de fattet en beslutning.

– Vi har i Synodestyrets møte i går besluttet å bli medutgiver av felleserklæringen, skriver synodestyreleder Tor Erling Fagermoen i en e-post til Dagen.

Det skriver synodestyreleder Tor Erling Fagermoen i en e-post til Dagen tirsdag.

38 kristne organisasjoner og trossamfunn står nå som medutgivere av en såkalt felleskristen erklæring om kjønn og seksualitet som ble offentliggjort forrige uke.

Erklæringen slår blant annet fast at det bare finnes to kjønn, og at ekteskapet er forbeholdt mann og kvinne.

Men flere sentrale kirkesamfunn var ikke å finne på listen da den ble offentliggjort. Et av dem er Frikirken.

Nå slutter også de seg til den etter å ha behandlet saken i Synodestyret.

– Det er naturlig for oss å bli en av medutgiverne som en bekreftelse av det vi har vedtatt som vår lære på Synodemøtet i juni, og slik sett er dette helt udramatisk, sier Fagermoen til Dagen.

Kritisk til erklæring

Flere har stilt seg kritisk til erklæringen, blant andre preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit. Han gikk mandag hardt ut mot den og mener den står for dårlig bruk av bibeltekster, og at den setter teologien som fag i vanry. Han uttalte at han håper ingen menigheter eller andre som representerer DNK slutter seg til erklæringen.

– For de må vite at de har mennesker som blir hardt rammet av å snakke på denne måten i sin midte. Da står man i fare for å ekskludere dem fra fellesskapet, eller å gjøre deres gudstro vanskelig, sa han.

De kirkepolitiske listene Frimodig kirke og Bønnelista har sluttet seg til erklæringen.

Elisabeth Meling, styreleder i Skeivt kristent nettverk, omtaler erklæringen som «ekstremt problematisk og uendelig trist».

Selv om det i verdigrunnlaget til erklæringen understrekes at kristensamfunnene «ønsker å møte alle mennesker med respekt, saklighet og vennlighet», er ikke Meling sikker på at disse ordene står seg. Hun opplever at særlig transpersoner blir «kastet under bussen»:

– Når de hevder at kjønnsidentitet bygger på en ideologi, og setter spørsmålstegn ved transpersoners erfaringer, ser jeg ikke hvordan det samsvarer med verdier som respekt og vennlighet, har hun uttalt til Vårt Land.

Også utenfor Kristen-Norge har innholdet i erklæringen vekket reaksjoner.

– Det er mye i denne erklæringen som jeg vet er sårende for mange å lese, uttalte kulturminister Lubna Jaffery (Ap), til NTB forrige uke.

Utdyper avgjørelsen

I et innlegg i magasinet Veien skriver synodestyreleder Tor Erling Fagermoen at han er klar over at oppropet har møtt kritikk.

«Det er viktig for meg å understreke at vi skal lytte til menneskers erfaringer. Vi har barn og unge som vokser opp i våre menigheter som er usikre på sin legning og sin seksualitet og noen som erfarer kjønnsinkongruens», skriver han.

Han påpeker at han er opptatt av at menighetene skal «ta hver enkelt av disse på alvor og gå sammen med dem og deres nære familie».

«Samtidig har Frikirken altså et avklart forhold til hva som er vår lære, den har ikke forandret seg: Ekteskapet er for en mann og en kvinne, og det seksuelle samlivet hører til innenfor disse rammene. Og vi tror at Bibelens ord om at vi er skapt i Guds bilde til mann og kvinne sier noe viktig om både Gud og om oss mennesker», heter det i innlegget.

Misjonskirken Norge har foreløpig ikke sluttet seg til den felleskristne erklæringen.

Stedfortredende generalsekretær i Misjonskirken, Torben Joswig, omtaler dette som «helt udramatisk», ifølge Dagen. Han sier til samme avis at kirkesamfunnet får mange forespørsler om å skrive under ulike opprop. De er nå i en prosess med å se hvordan de skal forholde seg til slike henvendelser.



Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Mer fra: Religion