Religion

Kong Charles får kritikk for å antyde at alle religioner er like

ENGLAND: Norske Roar G. Fotland mener kritikerene vrangleser Kong Charles. Halvor Nordhaug er imidlertid ikke overrasket over at kongen får teologi-kritikk.

Kong Charles’ tale til det britiske folk 1. juledag har opprørt flere kristne. Årsaken er at han i talen antyder at alle religioner er like, skriver Christian Post.

«Eksempelet som Jesus ga oss er tidløst og universelt. Det er å komme inn i verden til de som lider for å gjøre en forskjell i livene deres, for så å bringe håp der det er fortvilelse», sa han.

I talen refererte kongen til salmen ‘Once In Royal David’s City’, som på norsk heter ‘I kong Davids by det hende’:

«Our Saviour holy’ ‘came down to Earth from Heaven,’ lived among ‘the poor and mean and lowly’ and transformed the lives of those He met, through God’s ‘redeeming love.»

Kongen kommenterte dette slik:

«Dette er kjernen i historien om Jesu fødsel, og vi kan høre ekko av den i alle de store trosretningene, at Guds kjærlighet og nåde i tider med glede og lidelse kaller oss til å komme med lys i mørket».

Han stiller seg nok i en posisjon hvor det ikke er overraskende at han får kritikk

—  Halvor Nordhaug, biskop emeritus

En av dem som reagerer på budskapet er teolog Krish Kandiah.

Han sier at selv om han setter pris på at kongen «viser gjestfrihet til mennesker av alle trosretninger», viser kommentarene hans en grunnleggende misforståelse av enten kristendommen eller de øvrige verdensreligionene.

– Ideen om at Gud blir menneske og deretter villig dør for å forløse og redde menneskeheten er unik for kristendommen, sier Kandiah til Christian Post.

– Ikke overraskende at han får kritikk

Biskop emeritus Halvor Nordhaug mener Kong Charles har rett i at de sidene ved julen som dreier seg om Guds solidaritet med de små og de fattige, samt ønsket om fred, er budskap som også finnes i andre religioner.

– Det skal man ikke tolke vrangt, sier Nordhaug.

Han mener kongen gir uttrykk for en kristen overbevisning om at Gud er på ferde i hele verden, og at det dermed finnes moralsk innsikt og teologiske sannheter også i andre religioner.

– Opphavet til kritikken er nok at han sier at solidaritet og fred er «the heart», eller kjernen, i juleevangeliet. Men det handler jo om mer enn dette, sier han og fortsetter:

– Det er inkarnasjonen, at Gud ble menneske. Og det er en genuin og original kristen tanke, sier Nordhaug.

Biskop Halvor Nordhaug går av med pensjon, Mariakirken 16.11.2022

Inkarnasjonen henger også sammen med fortellingen om Guds frelsesverk i Kristus, som Nordhaug mener er én sammenhengende bevegelse gjennom Bibelen.

– Han stiller seg nok i en posisjon hvor det ikke er overraskende at han får kritikk.

På spørsmål om hvorfor den engelske kongen gjør den sammenlikningen han gjør, er Nordhaug tilbakeholden:

– Kong Charles har gitt uttrykk for at den kristne tro er viktig for ham, så jeg tror ikke vi skal legge inn noen tolkning om at han vil endre troens innhold. Han ønsker vel som konge å inkludere flest mulig i sitt julebudskap, også andre enn de kristne.

For bastant kritikk

Førsteamanuensis ved MF vitenskapelig høyskole (MF), Roar G. Fotland, mener Kandiah er for bastant i sin kritikk av den britiske monarken.

– Man kan selvfølgelig beskylde kong Charles for å slå alle religioner i hop, og i så fall har den britiske missiologien et viktig poeng. Å si at alle religioner i bunn og grunn er det samme, er en underkjennelse av religionene. Alle religioner har sin egenart og ønsker å bli respektert for den de er, sier Fotland, som har misjonsvitenskap som sitt spesialfelt.

Roar G. Fotland, MF

Men kongens tale kan også tolkes i en annen retning, mener han. Slik Fotland ser det, finnes det spor av Gud i alle religioner.

– For meg som kristen er Jesus målestokken for hvordan Gud skal forstås. I de ulike religionene finnes det veier som leder til Kristus, men også veier som leder bort fra ham. Håpet og lengselen etter fred og rettferdighet i samfunnet er noe jeg tror du finner i alle religioner, sier han og konkluderer:

– Det ville jeg lagt vekt på som en hovedforståelse av det Charles sier, ikke at alle religioner de samme. Det synes jeg er en for streng tolkning.

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er journalist i Vårt Land og tilknyttet både religions-, debatt-, kultur- og publiseringsavdelingen

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Mer fra: Religion