Til sammen 59 kirkesamfunn og organisasjoner har skrevet under den mye omtalte felleskristen erklæring om kjønn, og i høst sluttet også Frikirken seg til.
Det har vekket reaksjoner blant enkelte menigheter i kirkesamfunnet.
Oslo Vestre frikirke vedtok i fjor at de vil reservere seg fra å stå som underskriver av den, og ba Frikirken trekke sin tilslutning til erklæringen. Også Oslo storbymenighet har fattet et liknende vedtak på menighetsmøtet sitt, har Vårt Land omtalt.
I erklæringen advares det blant annet mot å undervise barn og unge om at det finnes mer enn to kjønn eller at kjønn er flytende, og det slås fast at ekteskapet er forbeholdt mann og kvinne.
Siden den gang har også menigheten Kraftverket tatt avstand fra erklæringen. Det samme har Randesund Frikirke i Kristiansand, ifølge Fædrelandsvennen. Også i Risør Frikirke har menigheten besluttet at de ikke vil stille seg bak den. Det ble besluttet på menighetsmøtet deres onsdag 22. januar, får Vårt Land bekreftet av Bjørn Haugersveen, en av forslagsstillerne.
Nå skal også medlemmene i Kristiansand Frikirke ta stilling til saken. Det skjer på menighetsmøtet deres førstkommende onsdag.
«Har skapt uro og splid»
Medlem Arild Sæbø foreslår følgende vedtak på vegne av en gruppe i menigheten:
«Kristiansand Frikirke stiller seg ikke bak erklæringen.»
Sæbø ønsker foreløpig ikke å kommentere forslaget, men i sakspapirene gis det en begrunnelse for hvorfor de mener menigheten bør reservere seg fra erklæringen.
De viser til at Synodestyret har skrevet under på felleserklæringen «uten at dette er fremlagt for, eller diskutert i menighetene». Det mener de burde vært gjort.
«Erklæringen omhandler ekteskap, kjønn, barn og verdigrunnlag. Oppropet møtte kritikk fra flere hold allerede før synodestyrets tilslutning. Vi mener tilslutningen kan føre til personlige belastninger for mennesker - og den har skapt uro og splid internt i kirkesamfunnet», skriver de.
Mye i erklæringen opplever de som «godt og riktig», mens andre elementer, slik de ser det, «bryter med forståelsen av grunnleggende menneskerettigheter».
[ Gir seg som pastor i Frikirken etter samlivsvedtak: – For smalt for meg ]
---
Samlivsdebatt i Frikirken
- I juni 2022 satte Synoden, Frikirkens øverste organ, ned et utvalg som fikk til oppgave å utarbeide en helhetlig samlivsteologi, og drøfte hva som ligger i begrep som «bekjennelsesspørsmål», samt om samlivssyn er kirkesplittende.
- Utvalget har utformet tre dokumenter: Et teologidokument (Frikirkens lære om seksualitet og ekteskap), en skriftsynserklæring og en drøfting om hvorvidt samlivsteologi er et bekjennelsesspørsmål.
- Samlivsutvalget, ledet av Tor Erling Fagermoen, mener at det å ikke anse syn på likekjønnet samliv som et bekjennelsesspørsmål, kan bli første steg på veien mot å akseptere to syn.
- Samtlige av Frikirkens 82 menigheter stemte over saken. 3 av 4 menigheter som har stemt over saken, ga sin støtte til samlivsdokumentet. Samtidig var flere av Frikirkens største menigheter kritiske.
- Under Frikirkens synodemøte i juni ble sakene vedtatt med rundt to tredjedels flertall.
---
«Vil tvinge folk til å ‘velge side’»
I sakspapirene har eldsterådet gitt sin innstilling til vedtaket. De foreslår at menigheten avviser forslaget, noe de begrunner slik:
«Eldsterådet erkjenner at erklæringen kommer på et dårlig tidspunkt med tanke på hvor vi som menighet har vært det siste året. Samtidig er innholdet i hovedsak samsvarende med synodens vedtak sommeren 2024. Forslaget til vedtak i menighetsmøtet vil tvinge folk til å ‘velge side’ og slik fremme splittelse mens vi ønsker å bygge enhet», skriver de.
Eldsterådets leder hadde tirsdag ikke anledning til å kommentere dette da Vårt Land kontaktet henne tirsdag. Det har ikke lyktes avisen å få kontakt med menighetens pastor.
Da Frikirkens ledelse i høst besluttet at kirkesamfunnet skulle stå som medutgivere av den felleskristne erklæringen, skjedde det etter et år med omfattende samlivsdebatt.
Under sommerens synodemøte ble det vedtatt et samlivsdokument som blant annet slår fast at seksuelt samliv er forbeholdt ekteskapet mellom mann og kvinne. I tillegg ble det bestemt at synet på samliv skal anses som et bekjennelsesspørsmål, som innebærer at ordinerte medarbeidere et forpliktet på det.
[ Flertall i Kristiansand frikirke for å inkludere homofile ]
Skriver alternativ utredning
Representanter for mindretallet har siden den gang mobilisert kreftene, og i høst inviterte de blant annet representanter for progressiv side i Frikirken til konferanse.
Pastor i Fredrikstad frikirke, Per Eriksen, kan fortelle at det også jobbes med å etablere et nettverk som vil arbeide for endring av Frikirkens nåværende vedtak fram mot Synoden 2027.
Selv holder han på skrive en alternativ utredning om seksualitet og ekteskap.
– Det er i første omgang for å ha et verktøy som kan brukes overfor medlemmer i Frikirken som ønsker en annen vinkling rundt spørsmålet rundt seksualitet og ekteskap enn det som ble vedtatt på synodemøtet, forteller han.
– Er det rom for å bruke et verktøy som dette i Frikirken?
– Man kan ikke bruke det som Frikirkens dokument. Da må det jo vedtas. Men det vil kunne brukes i en samtale og som et grunnlag for hvordan man tenker og jobber videre med tematikken, sier Eriksen, som anslår at han har et utkast klart til våren.
LOGG: Saken er oppdatert med at også Randesund Frikirke har fattet vedtak om at de vil reservere seg fra å stå bak erklæring om kjønn. (kl 12:24, 29.01.25)