Religion

I dag får kirkeansatte vite hvem som ligger an til å miste jobben

DEN NORSKE KIRKE: 65 årsverk skal bort i Den norske kirke. I dag får de ansatte beskjed om hvem som regnes som «foreløpig overtallig».

– Det er stort alvor over oss alle sammen både i ledelsen og blant ansatte, sier Erik Faye Lindvig, HR-direktør i Kirkerådet i Den norske kirke (DNK).

De skal i dag overlevere en tung beskjed til flere medarbeidere.

– Torsdag får ansatte i administrasjonen nasjonalt og regionalt vite om de er foreløpig innplassert eller foreløpig overtallig, skriver han i en e-post til Vårt Land.

DNK har i lengre tid stått i en krevende økonomisk situasjon, noe som i hovedsak skyldes økte lønns- og pensjonskostnader. I regjeringens statsbudsjett for 2025 har de heller ikke fått noen dekning for høyere pensjonskostnader.

Før jul ble vedtok derfor Kirkerådet at 65 årsverk skal kuttes i Kirkerådets og bispedømmenes administrasjon. Det tilsvarer omtrent én av fire stillinger.

I midten av januar ble klart hvordan kuttene skal fordeles: 35 stillinger skal reduseres i Kirkerådet og 30 ved de elleve bispedømmekontorene. I dag skal altså den enkelte ansatt få vite om han eller hun regnes som «foreløpig overtallig».

Slik skal beskjeden gis

– Alle vil få informasjon om foreløpig innplassering eller foreløpig overtallighet individuelt. De foreløpig overtallige blir så innkalt til drøftingsmøte om oppsigelse. Vårt ønske er å gjøre overgangen til nytt arbeid så god som mulig, gitt den vanskelige situasjonen vi alle er i, utdyper Fayle Lindvig.

Han forteller at han er takknemlig for god dialog med tillitsvalgte og vernetjenesten underveis i prosessen.

Det er viktig for ledelsen å ivareta arbeidsmiljøet og den enkelte så godt som mulig gjennom en vanskelig prosess, sier HR-direktøren.

I prinsippet tenker man at det kan skje endringer, selv om muligheten for det er svært liten i praksis

—  Jørund Østland Midttun, tillitsvalgt i Kirkerådets sekretariat

– Nokså anspent stemning

Jørund Østland Midttun er tillitsvalgt i Kirkerådets sekretariat, hvor han representerer fagforeningen Unio. Også han er tydelig på at det hviler et stort alvor over beskjeden som flere av de ansatte i dag skal få.

– Ledelsen kaller det som skal skje en «foreløpig innplassering» og en «foreløpig overtallighet». Det betyr at prosessen ikke vil være endelig før alle som får beskjed om at de kan få jobb har bekreftet at de vil ha den og drøftingen med de overtallige har blitt ferdig. I prinsippet tenker man at det kan skje endringer, selv om muligheten for det er svært liten i praksis.

– Hvordan vil du beskrive stemningen blant de ansatte?

– Den er nokså anspent, i hvert fall i deler av organisasjonen, forteller Midttun.

Han anslår at rundt 25 til 30 ansatte i Kirkerådets sekretariat i dag vil få beskjed om at de er midlertidig overtallige. Andre stillinger blir borte gjennom naturlig avgang.

Kirkerådets møte

Vil være til disposisjon for de ansatte

Midttun påpeker at det er noen avdelinger i Kirkerådet som er hardere rammet enn andre.

– Det er først og fremst i kirkefaglig avdeling at mange forsvinner. Vi har jo sett stillingsbeskrivelsene, og ser at det er mange som passer til én person. Da er det nokså lett å gjette seg til hvem det er. Men særlig i kirkefag er det litt uklart. Det er mange som venter på svar.

I midten av januar gikk blant andre Midttun ut i Vårt Land og kritiserte nedbemanningsprosessen. Han mener den har gått for fort, og reagerer særlig på kuttet i kirkefagsavdelingen.

– Den er såpass skåret inn til beinet at vi er usikre på om de oppgavene den er tenkt å ha lar seg gjennomføre, uttalte Midttun til avisen.

Kirkerådet har tidligere opplyst at Kirkerådets avdeling for kirkefag og bispemøtets sekretariat blir én felles avdeling. Der kombinerer de og slår sammen flere stillinger og går fra totalt 28,9 til 16 årsverk.

– Hvordan synes dere den videre prosessen har vært?

– Særlig i de innledende fasene har vi tenkt at man burde ha brukt litt mer tid på å finne en god fordeling og hatt en lengre analyse av hvilke behov som vi må dekke. I fasen som vi er i nå, når man setter i gang utføringen, så tenker vi ledelsen har håndtert det greit. Når man først har tatt en avgjørelse, så er det fint at det skjer så raskt som mulig slik at man slipper å gå og vente, sier Midttun.

Han opplyser at de tillitsvalgte lokalt og nasjonalt vil være til disposisjon for de berørte ansatte i tiden framover.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Mer fra: Religion