Hægebostad og Eiken fellesråd i Agder står uten organist. Hvis de lyser ut en stilling vil ikke Rune Hauan utelukke at han søker på jobben, til tross for tidligere opplevelser med menigheten.
– Det er litt rart at kirken har åpnet for likekjønnet vigsel, men likevel har problemer med å ansette homofile til å jobbe der, sier Hauan til Vårt Land.
Fædrelandsvennen omtalte den potensielle jobbsøknaden først. Vårt Land har ved flere anledninger skrevet om Hauan, og hans erfaring med å jobbe som organist i Den norske kirke (DNK).
I 2020 sa han opp deltidsstillingen som organist i Kvås kirke. Den hadde han hatt helt siden 2000. Til Vårt Land fortalte han at grunnen var diskriminering på bakgrunn av at han i 2008 kom ut som homofil:
– Etter at tiden gikk så jeg tydelig at all fornuft tilsier at dette er helt feil – at jeg skulle utelukkes og behandles som annenrangs. De tydelige signalene om utestengelse var basert på at «når du har valgt den måten å leve på, er det utelukket å gjøre kirkelig tjeneste».
Mener saken er oppkonstruert
Også en del av oppdragene han tidligere hadde fått som vikar i kirker i området tok en brå slutt da det ble klart at han var homofil og hadde en mannlig samboer.
I Eiken og Hægebostad kirker fikk han klar beskjed om at han ikke var ønsket som organist i gudstjenestene.
i 2016 sa sogneprest Bernt Rune Sandrib til Dagbladet at:
– Det er ikke naturlig for oss å bruke ham, fordi han har valgt den måten å leve på. Når han har valgt å leve med en annen mann i et samboerforhold, så er ikke det noe som samsvarer med det vi underviser i våre menigheter.
Sandrib henviser til kirkeverge i Lyngdal og Hægebostad, Carl Magnus Salvesen, når Vårt Land tar kontakt. Det er kirkevergen som har arbeidsgiveransvar for organister. Til Fædrelandsvennen sier Salvesen at han mener saken er oppkonstruert, fordi det ikke er lyst ut en stilling enda.
Jeg har respekt for de som har et annet syn enn meg, men jeg mener at de likevel kan ha meg som organist og respektere meg som menneske.
— Rune Hauan
Kan havne i retten
Hvis Hauan ender opp med å søke jobben kan striden havne i retten. Om det å nekte han en jobb som kantor fordi han er homofil og har samboer er lovlig eller ikke kommer an på «om stillingen har en religiøs funksjon», har Kirkerådet og Likestillingsombudet sagt til Fædrelandsvennen.
Likestillings- og diskrimineringsombudet sier til avisa at det ingen lignende saker har vært oppe for norske domstoler eller Diskrimineringsnemnda, og at det derfor er vanskelig å gi et svar på om praksisen er lovlig.
Juridisk fagdirektør Margrethe Søbstad sier til Fædrelandsvennen at hvis man lander på at stillingen har en religiøs funksjon, så må den som vil forskjellsbehandle begrunne hvorfor de har et slikt krav.
[ Den homofile organisten sa opp sin stilling tidligere i år – nå forteller han hvorfor ]
Ber biskoper om hjelp
Forrige gang Hægebostad og Eiken søkte etter ny organist var i 2020. Da søkte Hauan på stillingen sammen med Elisabeth Seland, og ble innstilt på andreplass. Men det var Anne-Mette Villadsen som fikk jobben. Hun har nå sagt opp, men stillingen er foreløpig ikke lyst ut.
Elisabeth Seland, som er i ett års permisjon fra stillingen som organist i Konsmo og Grindheim, sendte fredag forrige uke en e-post til alle biskopene i DNK, der hun skriver at hun er fortvilet på vegne av sine gode venn og kollega, Rune Hauan:
«Jeg kan ikke jobbe i en kirke som bare sitter og ser på at slikt skjer. Derfor spør jeg dere, øverste ledere i Den norske kirke, min arbeidsplass gjennom snart 18 år: Er det slik kirken skal være? Kan dere hjelpe oss? På én eller annen måte?»
I en sms til Vårt Land skriver Seland at ingen av biskopene har svart henne.
Men Hauan setter pris på initiativet:
– Det er prisverdig at noen ser at dette ikke er helt bra, og at de vil gjøre noe med det.
[ Biskoper uenige om liste over «trygge kirker» for skeive ]
Ikke noe sjokk
Da undersøkelsen «Å være en sak: LHBT+: holdninger og arbeidsmiljø i kirken» ble offentliggjort høsten 2020, viste den at én av fem ansatte med LHBT-identitet i Den norske kirke har opplevd diskriminering.
– Det er ikke bra, men resultatet kom ikke som noe sjokk på meg, sier Hauan.
Det tror han kan ha noe med at han bor på Sørlandet å gjøre. Han mener situasjonen er verre for LHBT-personer i kirken her enn på Østlandet, men legger vekt på at han forstår at det finnes ulike syn i saken.
– Jeg har respekt for de som har et annet syn enn meg, men jeg mener at de likevel kan ha meg som organist og respektere meg som menneske.