Kirke

Metodistskirkens skjebnesvangre avstemning om kirkesplittelse er utsatt

I lang tid har internasjonale United Methodist Church vært dypt uenige om homofilt samliv. Endelig skulle valget tas, men nå er avstemningen satt på vent.

Det var lagt opp til en thriller da et utvalg av 15 ledende skikkelser i den internasjonale United Methodist Church (UMC), som Metodistkirken i Norge er en del av, foreslo å splitte kirken i to: Én liberal del og én konservativ del. Skissen skulle egentlig behandles i slutten av mai i alle nasjonale kirker, men er nå utsatt til høsten 2021.

Bakgrunnen for forslaget er at et knapt flertall under Metodistkirkens generalkonferanse høsten 2019, stemte for å beholde – og stramme inn – dagens syn på homofili. Det ble fastslått at homofilt samliv «er uforenlig med kristen lære». Dette skapte stor debatt innad i kirken mellom liberale og konservative.

Årskonferansen i Metodistkirken i Norge skulle avholdes i juni, men er utsatt til november som følge av korona. Da skal de norske metodistene ta stilling til hvordan man skal leve med uenigheten om homofilt samliv i UMC.

– Det vil være en foreløpig avgjørelse, fordi vi også avventer beslutningene fra generalkonferansen, sier Hilde Marie Movafagh, rektor ved Metodistkirkens teologiske seminar.

Kan påvirke

Hun sier at utsettelsen får en rekke konsekvenser for UMC:

– Blant annet gjelder ikke de konservative reglene som ble vedtatt i fjor i resten av verden. Disse må bekreftes regionalt først – der holdningen mange steder er at man ikke vil følge vedtaket opp.

Hun tror at koronakrisen har påvirket debattklimaet i Metodistkirken og vil få konsekvenser for neste års avstemning:

– Jeg ser en mye mildere tone og nær kontakt mellom amerikanere og afrikanere. Man snakker bedre sammen, til tross for uenigheten i samlivsspørsmålet.

Er kritisk til de «liberale»

UMCs vedtak om å ta opp samlivsspørsmålet på nytt skaper skuffelse blant norske metodister:

– Jeg mener at de liberale ikke har vist respekt for avgjørelsen, selv om jeg forstår at de var voldsomt skuffet, sier Arild Gabrielsen, rådsmedlem i Metodistkirken i Stavanger.

«Jeg er forbauset over hvordan den demokratiske avstemning som fant sted under ekstraordinær generalkonferanse i 2019 blir neglisjert», skriver Gabrielsen i et leserinnlegg i Metodistkirkens medlemsblad Brobyggeren.

– Hva mener du bør være løsningen?

– De liberale må respektere flertallets avgjørelse og bestemme seg for om de vil leve innenfor rammene av et konservativt kirkesyn – ellers må vi skrinlegge demokratiet.

Blir kollisjon

Rektor Movafagh sier Gabrielsen «har et poeng», men viser til at det i demokratiske organer er god praksis å komme frem til løsninger som flest mulig kan enes om.

– Det som ble vedtatt på generalkonferansen var en forsterkning av allerede strikte regler mot homofili. Det var ingen fremforhandlet løsning. Når halvparten av kirkene tenker annerledes, blir det en kollisjon.

Movafagh mener at selv om ytterkantene har vanskelig for å snakke med hverandre, befinner flesteparten av Metodistkirkens medlemmer seg i midten.

– Da gjelder det å finne frem til gode løsninger. Jeg opplever at det er en vilje til å få det til.

– Er det mulig å få til en to-synsordning, som i Den norske kirke (Dnk)?

– Det er klart. Vi ser til Dnk og deres løsning og hvordan det fungerer. Men det kan også være et alternativ med ett syn, med mulighet for å reservere seg.

Umulig situasjon

– Det er bra at vi får litt lengre tid på å vurdere konsekvensene av et svært vanskelig vedtak, sier Liv Berit Carlsen, pensjonert ordinert diakon, og aktiv i den progressive fløyen av Metodistkirken.

Hun er positiv til at generalkonferansen er utsatt til 2021 og håper at utfallet ender med et nytt vedtak.

– Hvis generalkonferansen ikke endrer vedtaket, vil Metodistkirken i Norge, Norden og Tyskland stå overfor en helt umulig situasjon. Vår kirke kan ikke lenger undertrykke eller ekskludere mennesker. Det er teologisk uholdbart og diakonalt uakseptabelt.

LES MER:

Homostriden i Metodistkirken: Utvalg vil dele Metodistkirken i to

«The United Methodist Church, som Metodistkirken i Norge er en del av, rakner i sømmene. Det gjør vondt.»

Metodistenes dilemma

---

Dette er saken:

  • En gruppe bestående av 15 ledende personer i Metodistkirken foreslo i januar en formell splittelse av den internasjonale Metodistkirken. Det er resultatet etter flere år med uenighet og teologisk strid rundt ekteskapssyn og homofiles rettigheter.
  • En splittelse vil bety at kirken deles i én mer teologisk konservativ og en mer teologisk liberal gren.
  • Resultatet i praksis kan bli at dagens metodistkirke, United Methodist Church (UMC), åpner for både å vie homofile og at også personer med homofil praksis kan ordineres som prester, mens den nye konservative «tradisjonalist-metodistkirken» vil stå på at både ekteskap og kirkelige posisjoner er forbeholdt dem med en såkalt bibeltro samlivsforståelse.
  • Forslaget skulle i utgangspunktet stemmes over ved UMCs Generalkonferanse i mai, men er utsatt til høsten 2021.

---

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Kirke