Kirke

Kan ha åpne kirker, men ikke annonsere det

KIRKE: Domprosten i Kristiansand reagerer på at Den norske kirke anbefaler kirkene å ikke annonsere for at de er åpne.

– Hvis man først har kirka åpen, så bør jo folk få vite om det. Det vil de ikke nå såfremt de ikke frekventer hjemmesidene til kirkene sine, sier Freddy H. Berg, domprost i Kristiansand.

Han reagerer på at de gjeldene retningslinjene til Den norske kirke (DNK) presiserer at kirker kan opplyse om at de åpne, men ikke annonsere det. Berg sier at Kristiansand domkirke nå har fjernet kirkeannonser om åpne kirker, men frykter mangel på informasjon vil vil skape en kirke for de som allerede er «på innsiden».

– Vi vil jo særlig være åpne for de som ikke har store sosiale nettverk, de som er alene og som har et stort behov for å kunne gå inn i kirka og møte presten eller diakonen, sier Berg.

---

Retningslinjene fra Den norske kirke

  • I kommuner som er omfattet av nasjonalt tiltaksnivå og ikke har strengere lokale regler, er det lov til å holde kirken åpen for individuell samtale og bønn.
  • Dette behovet kan imøtekommes ved å tenne et lys, be en bønn, motta nattverd eller samtale med en prest eller annen i stab.
  • Åpen kirke skal ikke annonseres eller gjennomføres som et arrangement.

Kilde: DNK

---

«Et uklart skille»

På DNKs hjemmeside forklares skillet mellom å opplyse og annonsere slik: «Nøktern informasjon på nettside og evt. plakat med prestens og diakonens telefonnummer, er tilstrekkelig».

Selv om Berg helst skulle vært foruten regelen, mener han at når man først må forholde seg til den, kunne den vært klarere.

– Å gjøre kjent, men ikke annonsere er et vanskelig skille, men vi gjør vårt beste for etterleve dette. Resultatet blir at vi kan opplyse på nett, men ikke i en papiravis sier han, og legger til:

- Jeg skjønner at det ikke er lett å lage disse reglene. Vi arbeider samvittighetsfullt med smittevernreglene, men skal vi være kirke må vi kunne bruke det lille handlingsrommet vi har. Da skjønner jeg ikke at det skal stå på om folk vet om at kirkedøren er åpen eller ikke, sier domprosten.

---

Retningslinjer og anbefalinger - nasjonalt tiltaksnivå

  • Det kan maksimalt være 10 personer i kirken samtidig, i tillegg til ansatte.
  • Vi kan opplyse om at kirken er åpen, men ikke annonsere. Nøktern informasjon på nettside og evt. plakat med prestens og diakonens telefonnummer, er tilstrekkelig.
  • Det skal ikke være aktiviteter eller arrangementslignende tiltak under Åpen kirke. Dempet musikk som CD og orgel i bakgrunnen er ok.
  • Åpen kirke skal ha tilbud om individuelle samtaler med en prest/diakon. Det kan deles ut nattverd, på forespørsel, til enkeltpersoner. Kirken er ellers åpen for stillhet og bønn.
  • Frivilliges deltakelse avgrenses til ivaretakelse av smittevern.

Kilde: DNK

---

Frykter ikke eventuelle køer

– Dette er vel et grep for å unngå at det hoper seg opp i kirkene?

– Jo, men så slipper vi også bare inn ti om gangen. Men altså, hva ser vi for oss? At det plutselig er uhåndterlige mengder mennesker utenfor kirken?, sier Berg.

Domprosten viser til erfaringene fra før jul som en grunn til å ikke frykte eventuelle køer utenfor kirkene.

– Da ble det ikke et problem med folk i kø. Vi presiserer at vi har tre timer åpningstid på kirkene, og når de som kommer er inne i maks ti minutter hver, blir det ikke en stor ansamling av folk, sier han.

– Hva hvis opphopningen skjer på utsiden?

– Skulle en så hyggelig ting skje nå så har vi vakter som vil passe på. Dette er gjennomtenkt, men jeg tror uansett at det ikke vil være lange køer for å komme inn i kirka.

Forsøkt å være tydelige

– Det er ulike tiltaksnivå i forhold til restriksjoner, og vi har forsøkt å være tydelige på hva som gjelder hvor, svarer Ingrid Vad Nilsen, direktør i Kirkerådet, i en e-post til Vårt Land på spørsmål om regelen med opplysning, men ikke annonsering.

Er formuleringen «Nøktern informasjon på nettside og evt. plakat med prestens og diakonens telefonnummer, er tilstrekkelig», direkte gjengitt fra Barne- og familiedepartementet eller skrevet av Den norske kirke?

– Fredag før palmehelgen kom det en innskjerping fra Barne- og familiedepartementet knyttet til åpne kirker i kommunene under i tiltaksnivå A, om at tros- og livssynshus skal holdes stengt der, og at det kun er tillatt med en-til-en-samtaler mellom ansatte og enkeltpersoner, av sjelesørgerisk karakter, med utgangspunkt i en forespørsel om en slik samtale. Vi fikk også signaler om at kommuner på nasjonalt tiltaksnivå ikke skulle annonsere for åpen kirke eller gjennomføre det som et arrangement. Dette er bakgrunnen for våre anbefalinger, svarer direktøren.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kirke