Nyheter

Q42 må si opp ansatte

Filadelfia Kristiansands kongressenter sliter økonomisk. Nå omstrukturerer de virksomheten for å nå bredere ut på markedet.

Nedturen fortsetter for Filadelfia Kristiansands hotell- og konferansesatsing Q42. Det 23.000 kvadratmeter store bygget var tenkt som menighetens nye storstue i Kristiansand sentrum, og hadde en prislapp på 600 millioner kroner.

Men økonomien har vært ­anstrengt for Q42 helt siden oppstarten for tre år siden. Det første året endte selskapet med et under­skudd på 7,1 millioner kroner, og i 2018 viste regnskapet­ 11,3 millioner i minus.

Fra og med 1. januar i år har Q42 sett seg nødt til å stenge kongressenterets serveringsdrift. Ni ansatte har blitt sagt opp, forteller­ daglig leder av Q42 og eldstebror i Filadelfia Kristiansand, Billy Øksendal.

– Vi har ikke fått serveringen­ til å rulle ordentlig. Det er tungvint og vanskelig å drifte en ­restaurant med kvalitet når det er så store variasjoner i belegget, sier han.

I tillegg ble det kuttet fire stillinger i Q42s øvrige drift i første halvdel av 2019, opplyser ­Øksendal.

Omleggingsprosess

Øksendal­ sier Q42 nå er i gang med en stor omleggingsprosess. Målet er å bli mer utadrettet, slik at kongresssenteret kan tiltrekke seg flere leietakere.

– Vi har veldig gode fasiliteter, så det er ikke det som er problemet. Vi vet også at markedet finnes. Men det har vært vanskeligere enn vi har trodd å nå ut til dette markedet. Nå må vi brette opp ermene, slik at folk får greie på dette. Derfor er vi i gang med å styrke salgs- og markedsapparatet.

Alkoholnekt

Flere bransjefolk har pekt på at én av årsakene til at leietakerne uteblir fra Q42, er at det ikke selges alkohol der. Filadelfia Kristiansand vil nemlig ikke servere alkohol i et bygg der det også drives arbeid med rusmisbrukere.

Men dette gjør det mindre ­attraktivt å leie lokalet for konferanser eller andre arrangementer, mener blant annet Erik Riis Jacobsen, tidligere hotelldirektør ved Radisson Blu Caledonien.

– Jeg har forståelse og ­respekt for standpunktet deres. Det handler om ideologi. Men om man bare ser på den kommer­sielle driften, vil jeg anbefale dem å åpne for alkoholservering, uttalte Riis Jacobsen til Vårt Land i fjor høst.

Tette bånd med Filadelfia

Båndene mellom utleieselskapet­ Kristiansand Kongressenter i Q42 og menigheten Filadelfia Kristiansand er svært tette. Styret­ i kongressenteret består av Billy Øksendal fra eldsterådet og to av menighetens hovedpastorer, Wiggo Skagestad og Øyvind Valvik.

– Hadde det vært klokt å satse­ mer på ekstern profesjonell kompetanse fra begynnelsen av, Billy Øksendal?

– Det er lett å være etterpåklok. Det har blitt gjort mye klokt i den fasen som har vært. Men det er naturlig å se på noen mer permanente profesjonelle løsninger, svarer Øksendal.

– Har dere vært for idealistiske i tankegangen rundt kongresssenteret?

– Jeg tror heller at vi har under­vurdert hvor vanskelig det ville bli å få dette opp å kjøre­ kommersielt.

Men Øksendal understreker likevel at han er ved godt mot. Han har tro på at det er mulig å snu skuta Q42.

– Det sier seg selv at vi ikke kan drive med store underskudd over tid. Men nå tar vi store grep for å snu utviklingen.

Sliter med kommunikasjon

David Reme er styreleder i Q42 Næring AS. Q42 Næring AS eier de næringslokalene i bygget som ikke brukes til kongressarrangement og servering. Kristiansand Kongressenter AS er en av leietakerne til Q42 Næring AS. Indirekte rammes dermed også Q42 Næring AS av underskudd­ene i Q42.

Reme ønsker på prinsipielt grunnlag ikke å uttale seg om en leietakeres drift og prioriteringer.

– Men på generelt grunnlag vil jeg si at vi opplever at Q42 har Sørlandets desidert beste fasiliteter, men at de ikke har lykkes i å kommunisere dette ut i markedet, sier han.

Reme mener Q42 ikke har vært bevisst nok på at kongressenteret er separat fra menigheten.

– Menigheten er i realiteten en leietaker av kongressenteret, men det har ikke blitt kommunisert.

– Styremedlemmene i Q42 har fremskutte posisjoner i menigheten. Hadde det vært mer hensiktsmessig med eksterne profesjonelle i disse rollene?

– Jeg vil ikke kommentere ­interne forhold. Men jeg har ­observert at Filadelfia Kristiansand har begynt å tenke annerledes rundt det å skille styre og menighetsledelse fra hverandre. Det synes jeg er klokt, ikke minst av kommunikasjonsmessige grunner. Det gjøres virkelig tak for å snu skuta Q42 nå, og jeg er forsiktig optimist, sier Reme.

LES MER:

---

Fakta:

---

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter