Nyheter

Giske: Jeg er kristen

Reiulf Steen refser Trond Giske for ikke å være i pakt med Aps tradisjoner i statskirkesaken. Giske forsvarer seg med at han er kristen og har et enstemmig landsmøte i ryggen.

– Alle de gamle kjempene i Arbeiderpartiet var utmeldt av statskirken og motstandere av statskirkeordningen. Dette gjelder både Martin Tranmæl, Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli og Haakon Lie, sier Reiulf Steen til Humanetisk Forbunds nettavis fritanke.no.

Enstemmig

Trond Giske svarer med at han forholder seg til et enstemmig landsmøtevedtak i Arbeiderpartiet.

– Som gammel partimann regner jeg med at Reiulf Steen vet at det er partiets landsmøte som avgjør de politiske spørsmålene. Hvis han mener at jeg er reaksjonær, må han mene det samme om hele landsmøtet, sier Trond Giske til Vårt Land.

Partiveteran

Reiulf Steen (73) er en av veteranene i Arbeiderpartiet. Han var leder av partiet fra 1975 til 1981, samferdselsminister i regjeringen Bratteli fra 1971 til 1972 og handelsminister i regjeringen Nordli fra 1979 til 1981. Steen meldte seg ut av statskirken da han var 15 år gammel.

Köhn

Han sier i intervjuet at AP alltid har vært skeptisk til det kirkelige hierarki, og viser til det gamle AP-slagordet «Vekk med kronen, alteret og pengesekken».

– Da arbeiderbevegelsen vokste fram, stilte det kirkelige hierarkiet seg, med få unntak, på makthavernes side. Dermed ble de en motpart for oss i arbeiderbevegelsen. Men i dag er selvsagt ikke denne motsetningen relevant lenger. Kirken har blitt en ufarlig leverandør av seremonier som ikke krever noe tilbake, for en befolkning som tror stadig mindre på Gud. Folk som Trond Giske og mange andre i Ap er dessverre fornøyd med denne situasjonen, og er villige til å bruke statsmakt for å sikre at det forblir slik, sier Steen, og hevder at det er først i den siste tiden at deler av partiet er blitt mer statskirkevennlig. Han framholder at det at Rosemarie Köhn og Gunnar Stålsett ble biskoper, har vært med på å fremme denne utviklingen.

Fundamentalist?

Steen synes det er uforståelig hvordan folk kan være medlem av kirken hvis man ikke tror.

– Det kan vel ikke være fundamentalistisk å kreve at man må tro på Gud hvis man skal være medlem av kirken, spør Reiulf Steen, som ikke føler at statskirkemotstanderne er en utdøende rase i Arbeiderpartiet.

– AUF har for eksempel tatt et klart standpunkt for å skille stat og kirke. Det er interessant å oppleve at alle mine barnebarn, på helt selvstendig grunnlag, har valgt å konfirmere seg borgerlig. Veldig mange av de som er unge i dag, under 30, ser på statskirkeordningen som en anakronisme. De ser de prinsipielle argumentene og er opptatt av hva som er riktig. Jeg skulle ønske at Giske ville gjøre det samme.

Venstresiden?

Reiulf Steen kommer også med et stikk til Trond Giskes plassering i det politiske landskapet i Arbeiderpartiet.

– Han er påpasselig med å karakterisere seg selv som tilhørende «venstresiden» i partiet. Men i denne saken fører han en politikk som er reaksjonær, sier Steen, som også hevder at andre på den politiske venstresiden er blitt preget av det samme forholdet til statskirken. Han nevner spesielt SVs nestleder Bård Vegard Solhjell, som i intervjuer har sagt at han nærmest er agnostiker. Likefullt er han medlem av Den norske kirke.

Kristen

Trond Giske sier at han regner med at de som er medlem av Den norske kirke regner seg som kristne.

– Det er ikke opp til verken Reiluf Steen eller meg å avgjøre om troen til den enkelte er god nok. Langt opp i kirkens hierarki er det folk som sliter med tro og tvil. Men det har selvsagt like mye rett til å være medlem av statskirka, sier Trond Giske, som sier at han tar Reiulf Steens uttalelser til etterretning.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter