– Situasjonen er ekstrem. Vi mobiliserer derfor alle menigheter til forbønn for menneskene som lever i frykt for ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i det nordlige Irak, sier generalsekretær Knut Refsdal i Norges Kristne Råd.
Så godt som hele bredden i norsk kirkeliv er med i dette økumeniske rådet.
– Hva annet enn å be kan kristne gjøre i den kritiske situasjonen i Irak og Syria?
– Ett handlingsalternativ for kristne i Norge akkurat nå er å delta i den markeringen norske muslimer skal ha mot IS lørdag 23. august. Det hadde vært et flott vitnesbyrd om at vi står sammen for fred og forsoning, svarer Refsdal.
SE BILDER: Tragiske skjebner i Irak
– Vanskelig å fatte. – Den ekstremistiske grupperingen IS opererer med en brutalitet som er vanskelig å fatte, sier Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.
Preses i Den norske kirkes bispemøte, Helga Haugland Byfuglien, oppfordrer alle menigheter i Den norske kirke til å be førstkommende søndag «for alle de som nå forfølges på grunn av sin tro eller fordi de tilhører en politisk eller kulturell utsatt gruppe».
– Vi må særskilt be for de kristne menighetene og for at våre trossøsken finner trøst og mot midt i fortvilelsen.
IS har over lengre tid tatt kontroll over stadig flere områder i Nord Irak og Syria. Bevegelsen består av ulike sunnimuslimske grupper, og slår svært hardt ned på både religiøse minoriteter.
LES OGSÅ: Ekstremistene og deres ofre
Fordrevet. Berit Hagen Agøy, sjef for Den norske kirke «utenriksdepartement», peker spesielt på situasjonen i Mosul i Nord-Irak, hvor den kristne befolkningen er fordrevet.
Mosul ligg ved elva Tigris, tvers overfor den historiske byen Nineveh, i hjertet av det gamle Mesopotamia. Denne delen av Irak har vært kalt sivilisasjonens fødested.
LES MER: Observatørgruppe: 700 drept av IS øst i Syria
– Som kirke er det med stor sorg vi konstaterer at det kristne nærværet står i fare for å forsvinne. Det er ufattelig at kristne samfunn som har vært her siden oldtiden kan bli borte, sier Hagen Agøy.
LES OGSÅ: Bytter profilbilde i solidaritet med kristne
Doblet støtte. Mellomkirkelig råd har i en egen henvendelse til utenriksminister Børge Brende utfordret den norske regjeringen til å arbeide for at FN dobler den humanitære støtten, inkludert nødhjelp til de internt fordrevne og flyktningene i nabolandene.
Det bes også om at den norske FN-ambassadøren bringer «situasjonen for alle sårbare folk og samfunn i Irak inn til behandling i Sikkerhetsrådet, slik at det kan foretas umiddelbare sikringstiltak for de utsatte gruppene».